Wie
Wedstrijd
Contact
Links
Foto's


‘Straatkinderen, Projecten,

Andere straatkinderen in eigen land, Andere straatkinderen van native culturen’

nederlands nl english en frans fr

 

 

Straatkinderen & keuze projecten

 

Er bestaan reeds erg veel projecten die straatkinderen steunen en werken rond bewustwording van dit probleem.

Wat WCU-Dance anders maakt is onze benadering van

kinderen en jongeren op een educatieve en toch speels, bewegende en creatieve wijze via het medium

DANS

 

De jaarlijkse danswedstrijd en de kinderdansworkshops in scholen zijn een leuke manier om de kinderen in onze scholen te laten kennis maken met de wereld van de straatkinderen.

Bovendien steunen we kleinschalige concrete projecten (zie beneden!), die opgestart en/of begeleid worden door Vlaamse bezielers die we persoonlijk leerden kennen. Zo weten we dat de financiële steun rechtstreeks en voor 100 % terecht komt, kennen we ook de inzet en integriteit van de initiatiefnemers en hun projecten. We volgen bovendien alle projecten ook op lange termijn.

 

We kunnen hier lange pagina's met informatie over de werking en problematiek rond straatkinderen inlassen. Maar verwijzen jullie liever door naar de websites van de door ons gesteunde projecten (zie hieronder bij "Projecten") en naar de site van de organisatie Mobile School vzw in Leuven. Deze laatste organisatie is ook reeds jaren actief in Vlaamse scholen.  Zij werken op een boeiende wijze rond het thema 'straatkinderen en onderwijs'. Wij bewonderen hun jarenlange inzet voor de straatkinderen.  Kijk zeker eens op hun overzichtelijke site met boeiende en leerrijke info ivm straatkinderen : www.mobileschool.org

 

 

Elk jaar (sinds 2010) kiest WCU-Dance 1 waardevol project tvv straatkinderen uit.

Gedurende dat schooljaar wordt dit project door WCU-Dance financieel gesteund.

Daarnaast steunt WCU-Dance op lange termijn sinds 2014 het project in India waar Yentl De Werdt met de straatkinderen in de sloppenwijken danst, projecten opzet, choreo's maakt, én filmt !

.

Het zijn concrete kleinschalige projecten met een duurzaam karakter, opgezet door Vlaamse bezielers.

Alle giften die gedurende dat schooljaar binnenkomen gaan voor 100 % integraal naar dit project tvv de straatkinderen.  Alle winsten uit benefietactiviteiten, opgezet door WCU-Dance,worden eveneens doorgestort aan deze organisatie.  Bovendien worden ook alle inkomsten van de sponsoracties die georganiseerd worden door de deelnemende scholen, dansscholen en organisaties aan de danswedstrijd, integraal doorgegeven aan dat project tvv de straatkinderen.

 

 

Overzicht van de projecten die we de afgelopen jaren steunden

 

 

 

* Sponsorproject "Dansproject met de straatkids in India"

door Yentl De Werdt (choreografe/filmmaakster)

Elk jaar reist Yentl De Werdt een tijd naar India om er dansprojecten op te zetten met de straatkinderen van de sloppenwijken in Dharavi. Ze danst met hen, en maakt soms ook kortfilmpjes van deze ervaringen. Yentl is een belgische choreografe, danseres en filmmaakster die het hart en ziel van deze kinderen erg mooi aanraakt in haar danswerk. We steunen haar graag in dit prachtige werk! Hier een impressie van haar dansfilmexpo : http://vimeo.com/87410886

 

* Sponsorproject : "Quality of Life Nepal"

De vzw Quality of Life Nepal is een kleine organisatie in Sarangkot Nepal opgericht in 2000 door Sabine Molemans (B) en haar partner Ram Chandra Sharma uit Nepal. Ze motiveren kinderen om naar school te gaan, voorzien in basisbehoeften, zodat ze niet op straat belanden. Er is een day-care center en ook een klasje voor gehandicapte kinderen. Meer info vind je op de website van Quality of Life Nepal (afgekort QOLN) :

www.qolnsarangkot.org

 

* Sponsorproject : "Dertiende Ster / Ethiopië"

Dertiende Ster (13 = het aantal maanden in de Ethiopische kalender, en Ster : dat zijn de straatkids) steunt het project Yenege Tesfa (= hoop voor morgen) dat straatkinderen en weeskinderen in Gondar, Ethiopië begeleidt, opvangt (voeding en onderdak), scholing aanbiedt en hen leert hoe ze zelfstandig een kwaliteitsvol leven kunnen uitbouwen.  Hiertoe organiseren zij activiteiten en evenementen in België om te sensibiliseren en geld in te zamelen.

Erg mooi kort filmpje ivm project Yenege Tesfa : http://www.youtube.com/watch?v=iityCc9PFak&feature=colike

Dertiende Ster leent ook lespakketten en leerkoffers uit aan Vlaamse scholen. 

Dit materiaal is specifiek ontworpen om jongeren op een speelse wijze kennis te laten maken

met het leven in Ethiopië en de aids-problematiek.

Meer info op : www.dertiendester.be


* Sponsorproject : "Morning Tears/China"

Dit project voor opvang van straatkinderen en kinderen van veroordeelde gevangenen in China,

wordt bezield en ter plaatse geleid door Koen Sevenants.

Vermits deze problematiek niet enkel beperkt blijft tot China, hebben zij hun werking de laatste jaren

naar andere landen uitgebreid.Ook in ons eigen land is er nood aan een degelijke

begeleiding van kinderen van gedetineerden.

Via het project DAUWDRUPPEL wil Morning Tears :

- de kinderen van gedetineerden moreel, praktisch en emotioneel ondersteunen

- het contact met hun gevangen ouder(s) beter haalbaar maken en beter omkaderen

- werken aan bewustwording van de bevolking in Vlaanderen mbt deze problematiek

Meer info op : www.morningtears.com

Enkele foto's van de "bloemenmandala-dans voor vrede" : samen met kinderen uit Houthalen

(dansschool Danza.INC) en kinderen uit China, die via het project Morning Tears

voor een weekje in ons landop bezoek waren:

                  

We maakten een prachtig filmpje (6min) van deze bloemenmandala-dans voor vrede!

http://www.youtube.com/watch?v=6W5_niyw3ck

 

 

* Sponsorproject van het eerste WCU-Dance-werkjaar, schooljaar 2010-2011 : "Indias Orphans/India"

We sponsorden deze organisatie omdat we oprecht geloven in hun filosofie : straatkinderen in Pathari, India ter plaatse een warme "thuis" geven. India's Orphans kocht onlangs een groot terrein aan, waarop zij samen met onze steun een klein woonproject en nutsvoorzieningen bouwen voor opvang van straatkinderen

met hun nieuwe ouders/begeleiders.

Meer info op : www.indiasorphans.eu

 

 

 

Andere Straatkinderen

 

WCUD

 

Naast de 'echte' straatkinderen in het buitenland, of de vluchtelingen kinderen en jongeren die in tentenkampen of tijdelijke onderkomens verblijven in eigen land, dansen we ook voor en met de 'straatkinderen' in ons eigen buurt!

 

De kinderen of jongeren die hier in ons eigen land in een 'straatje-zonder-einde' terecht gekomen zijn...

Met name de kinderen en jongeren die in de psychiatrie verblijven, kinderen en jongeren met mentale en/of fysieke handicaps, kinderen van gevangenen, kinderen en jongeren die gebukt gaan onder incest of geweld in het gezin of in hun buitenwereld (fysiek of verbaal), kinderen en jongeren die opgroeien in weeshuizen,  jongeren met verslavingsproblemen,...

Ook voor en met hen dansen we en organiseren we workshops.

Op die manier toveren we een lach op hun gezicht en krijgen zij

de ruimte om hun unieke zijn tot uiting te laten komen. In elk kind of jongere zit een pure diamant... soms onder een laag stof... of niet gezien...

 

 

 

We zetten samenwerkingen op met vzw's die kinderen en jongeren met problemen opvangen en begeleiden.

In elke provincie brengen onze medewerkers deze kinderen en jongeren dmv dansworkshops op hun maat meer in contact met hun lichaam, gevoelens en emoties (ziel).  Pas wanneer kinderen en jongeren hun problemen, stress, woede geuit hebben, kunnen zij een positief contact maken met hun lichaam en ziel. 

En pas wanneer deze belangrijke verbinding werd gemaakt, zullen zij tot een positief contact met anderen in hun onmiddellijke omgeving kunnen komen.

 

We bieden bovendien enkele bijzondere workshops en begeleidingstrajecten aan, telkens in samenwerking met vzw's die kinderen en jongeren met problemen begeleiden.

De mogelijkheden zijn legio, maar bevatten telkens het aspect "dans".  Voor een overzicht van de mogelijkheden verwijzen wij naar "Wat, Workshops Kids" in het keuzeprogramma bovenaan deze webpagina.

 

Wij werkten in 2011 zelf als vrijwillig coach mee in het project YAR Vlaanderen dat probleemjongeren dmv persoonlijke coaching door vrijwilligers een nieuwe kans, nieuwe impuls, nieuwe richting wenst te geven. (Zij zijn steeds op zoek naar vrijwilligers in diverse provincies.  Neem zeker 'ns een kijkje op hun site, misschien zegt het tijdelijk coachen van een jongere jou wel iets...? zie www.yarvlaanderen.be)

Wij vonden de coachingservaring erg waardevol. 

Het gaf ons een overzicht van de  problemen waarmee jongeren momenteel te kampen hebben. 

Dit was nodig om onze workshops nog beter op hun maat en behoeften af te kunnen stemmen.

Meerdere van onze medewerkers werken trouwens reeds als begeleider in een vzw die probleemjongeren steunt en ondersteunt en hebben dus erg veel ervaring met deze doelgroep.  Net daardoor zijn hun dansworkshops uiterst krachtig  en transformerend.

 

 

 

 

Kinderen van Native Culturen

 

Bovendien zetten we ons ook graag in voor de kinderen van Native Culturen.

Deze mensen leven vandaag nog steeds in nauw contact met de natuur, volgens overlevering van hun ouders en voorouders.  Dit voorbeeld van leven in verbondenheid en éénheid met de natuur en elkaar is voor ons erg waardevol, omdat wij deze verbinding doorheen industrialisatie en commercialisering van onze maatschappij ten dele of soms volledig kwijt geraakt zijn. We kunnen erg veel van hun wijsheid leren. 

Spijtig genoeg worden zij erg vaak van hun grond verdreven om deze af te staan aan multinationals of regeringen in een oprukkende industrialisering van onze maatschappij (mijnbouw, bomenkap, olieontginning, en andere).

Help ons hen helpen... Help hierdoor jezelf.

 

 

 

Home Page

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

beeld en inhoud © www.World-Children-Unity-Dance.be
design: Wellspring Webdesign